Kôpor voňavý pestujeme predovšetkým pre mladú vňať, ktorú používame v čerstvom stave, sušenú aj sterilizovanú v náleve. Odkvitnuté stonky kôpru so semenami v mliečnej zrelosti sa používajú pri konzervovaní uhoriek. Kôpor obsahuje vitamín C a éterické oleje (silice). Podporuje chuť do jedla, má močopudné účinky a pôsobí tiež proti nadúvaniu.
Na pestovanie nemá kôpor zvláštne nároky, nedarí sa však v suchých pôdach. Často ho pestujeme ako medziplodinu, prisievaním medzi ostatné druhy zeleniny, prípadne slúži aj ako značkovacia plodina napr. v riadkoch mrkvy a petržlenu, pretože kôpor veľmi rýchlo klíči. Spravidla sa však seje samostatne do riadkov širokých asi 0,25 m do apríla na postupný zber, aby sme mali stále čerstvú vňať. Kôpor na jesenný zber sejeme koncom augusta na záhony, do pareniska ešte v septembri.