Používame v kuchyni čerstvú aj sušenú. Je vhodná predovšetkým k pečenému mäsu, do plniek, k mletému mäsu aj k rybám. Listy obsahujú silice, triesloviny a horčny. Miernych dávkach sa šalvia používa ako kloktadlo pri zápaloch ústnej dutiny. Šalvia obmedzuje nadmerne potenie, podporuje trávenie a priaznivo ovplyvňuje činnosť pečene do žlčníka.
Tejto nenáročnej rastline na pôdu sa darí na slnečných a chránených polohách. Rozmnožuje sa delením trsov, prípadne semenom, ktoré s seje v marci do pareniska. Vypestované rastliny vysádzame začiatkom leta na záhony do sponu 0,40 x 0,50 m.
Vrcholčeky vňate zbierame vždy tesne pred rozkvitnutím. V prvom roku zrezávame rastliny raz, v ďalších rokoch spravidla dvakrát počas vegetácie. Vňať sušíme na zatienenom mieste.