Aníz využíva medicína už niekoľko storočí. Semená alebo silice z nich sú súčasťou liekov proti kašľu a nachladnutiu. Vo väčšej miere sa semená anízu používajú v potravinárskom priemysle pri výrobe cukroviniek a pečiva, pri konzervovaní zeleniny aj pri výrobe likérov. Podobné vlastnosti má fenikel, ktorý sa ľahšie pestuje a nahrádza aníz.
Aníz je veľmi náročná rastlina. Darí sa len v teplých slnečných a chránených polohách, inde ho často poškodzujú neskoré mrazíky. Vyžaduje si humusovú, dobre pripravenú pôdu. Semená sejeme v apríli do riadkov vzdialených od seba 0,30 x 0,40 m. Po vzídení rastliny jednotíme asi na 50 mm od seba. Rastliny zbierame podobne ako rascu, t.j. v čase, keď semená začínajú hnednúť. Dosušíme ich pod strechou, semená získame vymletím.