Sušené listy mäty priepornej sa používajú pri kuchynskej úprave najrozličnejších jedál. Mäta prieporná podporuje chuť do jedla, zmierňuje nadúvanie, upokojuje tráviace ústrojenstvo a priaznivo vplýva na žalúdočné neurózy. Užíva sa tiež vo forme liečivých čajov, najmä pri chorobách pečene a žlčníka. Listy mäty obsahujú silicu s hlavnou zložkou mentolom, horčiny a triesloviny.
Mäta je trváca rastlina, ktorej sa darí v teplej a slnečnej polohe v ľahšej, vápnitej pôde. Dobre sa rozmnožuje z podzemných výbežkov – najmä nové kultivary nevytvárajú semená a možno ich rozmnožovať len vegetatívne. Mladé oddelky vysádzame na jar alebo na jeseň do sponu 0,20 x 0,50 m a do hĺbky asi 60 mm.
Vňať prvýkrát zbierame pred kvitnutím a druhýkrát, keď sa rastliny zregenerujú. Listy sušíme v tieni, a to čo najrýchlejšie. Na stanovišti ponecháme rastliny asi 4 roky. Nevýhodou je, že svojim sústavne sa vytvárajúcimi výbežkami zaburiňujú svoje okolie.