Je jednoročná rastlina s menšou koreňovou sústavou než hrach. Je veľmi obľúbená rastlina, najmä pre nezrelé zelené alebo žlté struky, ktoré obsahujú veľa bielkovín, cukrov a vitamínov skupiny B. Nezrelé struky sa upravujú v kuchyni na priamu spotrebu, alebo sa konzervujú. Fazuľové struky pôsobia močopudne a výrazne znižujú hladinu cukru v krvi.
Kultivary fazule rozdeľujeme na kríčkové a na tyčkové. Kríčkové kultivary majú krátke vegetačné obdobie, sú menej úrodné ako tyčkové kultivary, ale nevyžadujú si oporu. Tyčkové kultivary majú dlhšie vegetačné obdobie, a preto je zber rozložený na dlhšie obdobie, naviac poskytujú vyššie úrody. Vyžadujú si však pevné opory (drôtené konštrukcie, tyčky).
Poloha: Má veľké nároky na teplo. Pestovanie vo veľkom je možné len v teplých oblastiach.
Pôda: Fazuľa kríčková sa darí na všetkých humusových záhradných zeminách, ktoré sú vzdušné a netrpia premokrením.
Príprava: Pozemok na jeseň hlboko zryľujeme a na jar povrchovo spracujeme. Pred sejbou do pôdy môžeme zapracovať draselnú soľ, superfosfát, liadok vápenatý.
Sejba: Fazuľu vysievame po 15. máji do 20. júna do hĺbky 3 cm. Kríčkové kultivary sejeme do riadkov vzdialených od seba 0,4-0,5m a v riadkoch na 0,2 m od seba alebo do hniezd po 3 až 4 semenách v spone 0,3x0,4m. Tyčkové fazule sejeme do hniezd priamo k pripraveným ihlanovitým konštrukciám z tyčí vysokých aspoň 2,5m, ale do väčšieho sponu, najlepšie 0,6x1m.
Hnojenie: Okrem kompostu hnojíme viaczložkovými hnojivami v dávke 400g/m2 a v období nasadzovaní kvetov rýchlopôsobiacim liadkom vápenato-amónnym v dávke 20g. Pri hnojení organickými hnojivami musíme vziať do úvahy dlhú fázu ich premeny na účinné zložky.
Zber: Zelené struky zberáme postupne podľa termínu sejby, a to od júla do polovice septembra. Konzumnú zrelosť strukov posudzujeme pri ich rozlomení. V správnej zrelosti je lom hladký, kolmý, bez vlákien a pergamenu.
Škodcovia: vošky
Choroby: antraknóza
Zdroje:
Praktické záhradníctvo, A.Horynová a kolektív
Záhradkárska encyklopédia, Čestmír Bohm a kolektív
Zelenina, Siegfried Stein
Internet