Brokolica
Brokolica - lahôdková zelenina cenená pre vysoký obsah vytaminov.
Zväčša táto zelenina je u nás stále v tieni karfiolu, aj keď v zahraničí, najmä v USA je jednou z najpopulárnejších. V kuchyni sa upravuje podobne ako karfiol, obsahuje však podstatne viac vitamínov, najmä C, E A.
Z pestovateľského hľadiska je menej náročná než karfiol. Môžeme ju pestovať prakticky vo všetkých oblastiach. Vyžaduje pôdy v dobrej kondícii s pH minimálne 6, optimálne 6,4 - 7,5.
Pestujeme z predpestovanej sadby (rané kultúry), alebo z priameho výsevu. Niekoľko termínov výsevu nám zaistí dlhšie obdobie zberu úrody. Zberáme z výsadby postupne od júna, z priamych výsevov od augusta. Po zbere centrálnej ružice dorastajú ružice bočné, síce menšie, ale rovnako chutné. Z jedného metra štvorcového pozbierame až 3 kg ružíc.