Ktoré odrody sú najvhodnejšie pre kečup? Ponúkame 4 odrody ktoré sa pre tento účel výborne hodia.
ŠEJK - Plastická skorá odroda polorozkladitého vzrastu, pestovateľsky nenáročná obdobne ako Semarol. Plody sú ovalné, hranaté s geneticky fixovaným vysokým obsahom červeného farbiva v dužine. Preto aj farba pretlakov a kečupov z nich vyrobených je intenzívne červená.
PAVLÍNA - Stredne skorá odroda mohutnejšieho vzrastu pre ľahšie pôdy kukuričné aj repnej oblasti. Plody sú guľovité, veľmi pevné, sladké. Po zbere plodov prebierkou hneď po začervenaniu je možné skladovať 2 až 3 týždne. Plody sú určené pre priamy konzum, konzervárenské spracovanie, je vhodná aj pre mechanizovaný zber.
ORBIT - Odroda stredne neskorého typu s pevnými, oválnymi plodmi a polovzpriameným kríkom. Vyniká stálymi, vysokými výnosmi aj v menej priaznivých pestovateľských podmienkach a značnou odolnosťou k listovým chorobám. Je vynikajúcou surovinou pre výrobu pretlakov, kečupov a pre konzerváciu celých plodov.
DENÁR - Výrazne výnosná neskoršia odroda. Vytvára hranaté až hruškovité plody väčšej veľkosti so špičkou a vysokou výťaženosťou šťavy. Je vhodná pre ručné aj mechanizovaný zber najmä do ľahších pôd s nedostatkom vody, kam ju predurčuje mohutnejší vzrast kríku. Plody pred zberom neopadávajú. Zdravotný stav porastu je dobrý.
ODRODA |
RANNOSŤ |
VZRAST |
PLOD |
VHODNÉ |
POZNAMKY |
||||
TVAR |
PEVNOSŤ |
HMOTNOSŤ (G) |
TRH |
KEČUP |
LUPANIE |
||||
SEMAPRIM F1 |
poloskorá |
polorozložitý |
OK |
veľmi pevné |
75 - 95 |
++ |
++ |
+ |
plastický, veľmi výnostný hybrid |
ŠEJK |
veľmi skorá |
polorozložitý |
O |
veľmi pevné |
70 - 80 |
+ |
++ |
++ |
intenzívna farba dužiny |
PAVLÍNA |
poloskorá |
rozložitý |
PK |
pevné |
110 - 130 |
+ |
++ |
- |
veľké mäsité plody |
ORBIT |
stredne neskorá |
kompaktný |
O |
veľmi pevné |
60 - 70 |
+ |
++ |
++ |
odolné k suchu a vysokým teplotám |
DENÁR |
neskorá |
rozložitý |
OH |
Pevné |
70 - 90 |
+ |
++ |
+ |
kečupové paradajky |
Tvar plodu: PK - plošne guľatý, K - guľatý, OH - ovalne guľatý, O - ovalný
++ veľmi vhodné, + vhodné, - nevhodné
Smržicky recept na kečup
Porebujeme:
- 4 kg paradajok
- 8 veľkých cibúľ
- 0,2-0,3 L octu
- 30 dkg kyštáľového cukru
- 3 ližice sladkej papriky
- 1 ližica pálivej papriky (pokiaľ chceme ostrý kečup)
- 3 feferóny (pokiaľ chceme ostrý kečup)
- 1 ližica mletej škorice
- 10 ks nopvého korenia
Paradajky umyjeme a nakrájame. Cibuľu olupeme a nasekáme na kúsky. Všetky ingrediencie vložíme do hrnca a varíme 1 - 3 hodiny (dĺžka varenia závisí na hustote zmesy). Necháme vychladnúť, rozmixujeme, precedíme. Znova uvedieme do varu a teplým kečupem plníme flašky.