Voľba vhodnej odrody je základom úspechu a spokojnosti. Pripomeňme si teda smotanovo žlté odrody papriky, ktoré nemôžeme na záhradke nemať. Obľuba týchto odrôd stále stúpa. Všetky sú určené pre zber v technologickej zrelosti.
Veľmi skorá hybridná odroda stredného vzrastu AMYKA F1 je určená pre zber v technickej zrelosti. Plod je menší smotanový hrubostenný ihlan, v botanickej zrelosti červený. Vďaka hybridnému šľachteniu sa u odrody AMYKA F1 podarilo potlačiť výskyt antokyanových škvŕn. Okrem priameho konzumu sú plody veľmi vhodné aj na plnenie. Druhý hybrid typu AMY- SUPERAMY F1- je vynikajúci, veľmi skorá poľná odroda so stabilne vysokým výnosom a perfektným zdravotným stavom. Vzrast rastlín je stredný. Jej plody sú väčšie široké ihlany smotanovej farby s ešte hrubšou stenou, určené pre zber v technickej zrelosti. Má geneticky zablokovanú tvorbu anthokyanu, fialového farbiva, ktoré u AMY spôsobuje fialové „líčka“ pri veľkom rozdiely nočných a denných teplotách vo fóliovníku alebo pri nižších teplotách na jeseň. Hybridný efekt sa u SUPERAMY F1 prejavuje vyššou vitalitou, stabilným výnosom a výrazne skorou úrodou. Je vhodná pre pole i fóliovníky.
AMY najviac pestovaná nehybridná odroda papriky. Táto skorá odroda stredného až nižšieho vzrastu poskytuje atraktívne, smotanové plody ihlanovitého tvaru a veľmi príjemnej a šťavnatej chuti. V botanickej zrelosti je jasne červená. Medzi hlavné prednosti patria stabilne vysoké výnosy a perfektný zdravotný stav. Je vhodná pre vonkajšie pestovanie v horších klimatických podmienkach vykazuje výborné výsledky i pri pestovaní vo fóliovníkoch.
KVADRY F1 táto poľná kvadratická paprika stredného až vyššieho vzrastu sa môže pestovať aj vo fóliovníkoch, ktoré jej veľmi svedčia. Poskytuje v nich stabilne vysoké výnosy veľmi chutných, stredne veľkých ťažkých plodoch v technickej zrelosti sú smotanové a v botanickej svetlo červené. Odporúča sa zbierať v technickej zrelosti, kedy veľmi dobre znášajú krátkodobé skladovanie.
TIP: Nechajte plody vyzrieť, ale zbierajte ich smotanovo biele, vtedy sú najchutnejšie. Pri „nalievaní“ a zaguľacovaní plodu rastie do šírky jeho stena.
Dostupné v eshope